Ohjelmauudistus 2010/Johtajan kansio/Seikkailijat/Etelä24

PartioWikistä
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

aktiviteetti Lajittelen, käsittelen ja kierrätän kodin ja kolon jätteet. SIIRRETTY

aktiviteetti: Osaan lajitella jätteitä kotona ja kololla

nimi: Roskapörssi

kuvaus: Jätehuolto tutuksi kotona, koulussa ja maastossa

tavoite: Seikkailija oppii järkevän jätelajittelun alkeet ja tietää, miksi lajittelua tehdään. Seikkalija osaa lajitella jätteensä ja tuntee kompostoinnin periaatteen.

ryhmä (millaisessa ryhmässä juttu tehdään): 5-15 hlöä

kesto: 45 minuuttia + vähintään puoli vuotta

tarvikkeet: talousjätettä (seka-), lasipurkkeja, banaaninkuoria, sanomalehtiä, vanha puuvillapaita tmv. lumppua, muovipulloja (palautus-), käytetty hehkulamppu, lapio, lista maatumisajoista (netistä)

aikuisen rooli: kouluttajan rooli

aikuisen tehtävä: Valistaa lapsia siitä, miten tärkeää ympäristön ja meidän jokaisen yksilön kannalta jätteen oikeanlainen käsittely on. Suomessa tuotettavan kotitalousjätteen määrä oli v. 2004 noin 2,3 miljoonaa tonnia eli n. 450 kg/asukas - myös jokainen lapsi ja vauva! Oikeanlainen jätteen hävittäminen ja uudelleenkäyttö säästää siis ympäristöä huomattavan paljon. Vuoden 2004 määrästä 28 % kierrätettiin materiaalina, 8 % energiana, 2 % poltettiin ilman energian talteenottoa ja 63 % meni kaatopaikalle.

paikka: kolo ja sen lähiympäristö tai lippukunnan oma retkipaikka.

valmisteluun kuluva aika: noin 20- 30 minuuttia

vertaisjohtajan ohje: "Saitte äsken tietää, miten paljon jokainen tuottaa jätettä vuodessa (450 kg). Nyt aluksi miettikää yhdessä vartiosi kanssa, miten voisitte itse vähentää syntyvän jätteen määrää? Kun saatte ideoita ylös, kirjoittakaa ne A3 -posterille. Kuvittakaa ne. Toisessa vaiheessa saatte sammolta materiaalit ja ohjeet kierrätyspeliin."

toimintavinkit:

1. Jätteen vähentäminen onnistuu ajattelemalla esim. vaateostoksia etukäteen: kaikkien vaatteiden ei kannata ostohetkellä olla tismalleen sopivia, vaan mieluummin hieman isoja, jotta ne mahtuvat päälle pidempään: näin

                                       vähennetään jätekuormaa! 

Muita hyviä vähennyskohteita ovat karkit, jotka myydään ilman paperikääreitä, tai vaikkapa limujen oston lopettaminen - tekee hyvää myös hampaille! 2. Seikkailijajoukkue voisi yhdessä tehdä ns. jätelupauksen, jossa he pyrkivät yhdessä kahden viikon ajan vähentämään roskien tuottamista: jugurtti ostetaan kotiin litran pakkauksissa ja kaupassa käydään kangaskassien kera, jottei tulisi turhaa muoviroskaa! Seikkailija voi vaikuttaa myös vanhempiensa kulutustottumuksiin! 3. Maatumiskokeen tekeminen yhdessä ryhmän kanssa on kivaa ja hyödyllistä: näin Seikkailijajoukkueelle muodostuu yhteinen salapaikka, jonka rauhaa tulisi yrittää vaalia, jottei puolivuotinen maatumiskoe menisi pilalle. Tavarat kannattaa haudata maan sulettua keväällä, ja kaivaa ylös marraskuun lopulla, jotta puoli vuotta tulisi täyteen. 4. Ympäristölinkki: http://www.ymparistoyritykset.fi/ymparistohuolto tai oman kunnan jätehuoltoammattilaisten sivut


vertaisjohtajan ohje

toimintavinkit 1. Eri aineet hajoavat luonnossa hitaasti. Esimerkiksi paperin hajoaminen kestää paksuudesta riippuen 1–5 vuotta. Öljy vie aikaa noin vuoden ja peltipurkit yli 15 vuotta. Muovi, tekokuidut ja lasi ovat melkein ikuisia. Ei siis ole yhdentekevää, mitä jätteille tapahtuu. Kierrätys säästää luonnonvaroja ja vähentää saasteita. Esimerkiksi energiaa säästyy 95 prosenttia, kun alumiini valmistetaan romusta eikä malmista. Palautuspullo käytetään n. 30 kertaa. Paristojen kierrätys estää haitallisten aineiden pääsyn luontoon. Kierrätys säästää myös metsiä, esimerkiksi yksi tonni kierrätyspaperia säästää 16 puuta sekä runsaasti vettä ja energiaa. Miettikää vartiossa, mitä kololla, lippukunnan kämpällä ja kotona tapahtuu ruuantähteille, jätepaperille, lasipurkeille ja -pulloille, peltijätteelle, metalliromulle, jätemaalille, paristoille tai vanhoille vaatteille.

2. Lajittelu-leikki Leikitään jäteleikkiä maa–meri–laiva-leikin tyyliin. Merkitään nurkat eri jäteastioiksi paikkakuntasi lajitteluohjeiden mukaan, esimerkiksi biojäte/komposti, sekajäte, ongelmajäte ja paperinkeräys. Leikinjohtaja huutaa jonkin jätteen, esim. ”paristo” jolloin leikkijöiden pitää mennä oikeaan jäteastiaan. Se, joka menee väärään paikkaan tai miettii liian kauan, joutuu pelistä pois.

3. Vanha kiertoon Kunnostetaan ja uudistetaan jokin vanha tavara käyttökuntoon. Esimerkiksi tuolin kulunut pehmuste tai jakkaran jalka on mielenkiintoista uusia. Kokeilkaa myös surrealisointia eli tavaran kunnostamista uuteen käyttötarkoitukseen. Esimerkiksi metallisesta lampunvarjostimesta voidaan tehdä kynttilänjalka. Kerätkää kotoa romua, joka on menossa roskiin (esim. vanhat rikkinäiset vaatteet) ja korjatkaa ne tai kokeilkaa, mitä kaikkea muuta niistä voisi mielikuvituksen avulla saada aikaan. Jos korjaatte vaatteita, voitte lahjoittaa ne eteenpäin kirpputorille tai SPR:lle

4. Vierailkaa kaatopaikalla, kierrätyskeskuksessa tai realisointikeskuksessa.

5. Hanki kotikuntasi lajitteluopas tai etsi esimerkiksi netistä yleiset lajitteluohjeet.

6. Pidä vartion kokous kotonasi ja viekää kodin jätteet lähimpään lajittelupisteeseen. Tutkikaa, mitä mihinkin laatikkoon tulee, luetaan ohjeet huolella ja laitetaan jätteet oikeisiin paikkoihin. Miettikää, miksi lajittelu on tarpeellista ja mitä tapahtuu, jos esimerkiksi laittaa biojätteeseen hajoamattomia muovipusseja. (VJ:n käsikirja)


'kasvatustavoitteet, joihin liittyy

  • Luonnon kunnioittaminen
  • Yhteisvastuullisuus
  • Toimeen tarttuminen